top of page
Strand zonsondergang
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

Citroën 2 CV

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2022


Geschiedenis van de Citroën 2CV

De Citroën 2CV is één van de cult-wagens van de 20e eeuw. Iedereen kent wel iemand die er eentje heeft gehad, of heeft er zelf veel plezier in beleefd…

Al voor de 2e Wereldoorlog was er bij Citroën het idee om een “goedkope, eenvoudige wagen” te maken. Het project kreeg de naam “Toute Petite Voiture”. De wagen moest aan verschillende eisen voldoen:

Citroen 2CV
  • Eerst en vooral moest het een goedkope wagen zijn. De auto moest binnen het budget vallen van de gemiddelde landbouwer of arbeider.

  • Het autootje moest groot genoeg zijn voor een vat wijn van 50 liter, maar ook sterk genoeg voor een paar forse passagiers.

  • De vering moest zo goed zijn, dat het vervoer van eitjes vlekkeloos moest verlopen.

  • En op zondag moest de wagen ook kunnen dienen om naar de kerk te rijden, de boer moest zijn hoed dus kunnen aanhouden in de auto.

Enkele prototypes werden gebouwd, maar deze moesten achter slot en grendel toen de 2e Wereldoorlog uitbrak. Citroën was namelijk bang dat de Duitsers hun idee zouden stelen. Op het autosalon in 1948 was het dan eindelijk zo ver: de basis van voor de oorlog, mits wat aanpassingen naar de “modernere tijden”, werd getoond aan het grote publiek. Tussen alle grote dure wagens viel dit kleine autootje meteen op. Het kreeg in Nederland al snel de bijnaam “lelijke eend“, omdat over het uiterlijk van de wagen niet iedereen even enthousiast was. In België wordt een 2CV ook een 2PK genoemd (naar de Nederlandse vertaling voor paardenkracht), en in de volksmond is deze oldtimer een “geitje“.

Aan populariteit ontbrak het zeker niet, tot aan het einde van de productie in 1990 rolden meer dan 4 miljoen 2CV’s van de band.

Er zijn verschillende uitvoeringen van de 2CV, al naar gelang in welk land ze geproduceerd werden. Een Belgische 2PK ziet er net iets anders uit als de Franse variant, en de laatste modellen die in Portugal geproduceerd werden, werden vaak samengesteld uit onderdelen die nog voorradig waren…

De 2CV leent zich prima tot ombouw: het chassis is makkelijk los te maken van de koets, wat verschillende afgeleiden als resultaat heeft. Zo zijn er de Mehari en “besteleendjes“, om maar enkelen te noemen, maar daarnaast zijn er ook talloze varianten gebouwd als kit-car, zoals Lomax, Le Patron, Burton,…

Kortom, de 2PK is de perfecte wagen voor een leuk ritje op het platteland, in de bergen, en ook op de snelweg kunnen ze gerust mee, met een topsnelheid rond de 110 km/h.

Nog steeds zijn er duizenden mensen fan van deze wagen, en dat is bijvoorbeeld te merken op de 2-jaarlijkse “Wereldmeeting voor 2CV-vrienden“, waar vele eigenaars en liefhebbers van deze klassieker op af komen. In 2011 was deze meeting in Frankrijk, waar om en bij de 6000 geitjes, eendjes en afgeleiden te bezichtigen waren.

Jaarlijks zijn er ook verschillende races met 2CV’s of afgeleiden. Elk jaar in oktober vindt op het circuit van Spa-Francorchamps een 24-uurs race met 2 pk’tjes plaats. Er zijn verschillende klasses tijdens zo’n race, dus niet elke race-wagen is even authentiek als de andere, maar allen streven naar één doel: de race uitrijden in een geitje.

Wijzelf ondersteunen de studenten van de KU-Leuven: het CQS Group Racing Team, op hun zoektocht naar de combinatie tussen duurzaamheid en technologie, toegepast op de Citroën 2CV.

Zuid Frankrijk

In zuid-Frankrijk de regio Languedoc Roussillon zie je deze eendjes of geitjes nog veel rondrijden, soms in gecombineerde kleuren van de wisselstukken maar ze blijven rijden.

Bezoek onze regio en geniet van het vele nostalgische dat je hier nog ziet!

Groetjes,

Harry & Miranda

62 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page