top of page
Strand zonsondergang
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

10 manieren om brood te kopen in Frankrijk

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2022


Als we in Frankrijk zijn denkt men meestal aan de lekkere authentiek gebakken bagetten. Die zijn ook superlekker, maar hiervoor kan je enkel terecht bij de plaatselijke warme bakker om de echte te proeven!! Hier ons lijstje met Franse broden.

1. La baguette: Tuurlijk, een Fransman koopt ‘une baguette’. Dit is inderdaad de manier om een ‘gewoon’ stokbrood te vragen, het witste en eenvoudigste in zijn soort. Het goedkoopste ook (minder dan een euro) en volgens de Franse wet standaard 250 gram zwaar en gemiddeld zo’n 65 cm lang. Maar let op, dit is meestal niet het lékkerste stokbrood… Dat is de tradition.

2. La tradition: (of baguette de tradition) Alleen stokbroden die ter plaatste zijn gebakken en waarvan het meel geen kunstmatige toevoegingen bevat, mogen in Frankrijk baguette de tradition heten. Deze stokbroden ‘zoals vroeger’ (à l’ancienne) zijn vaak ook langer gekneed en gerezen. De prijs is dan ook hoger (€1,10-€1,20), maar je kunt ook vaak al op afstand zien dat ze meer smaak hebben en knapperiger zijn dan de reguliere baguette, die er over het algemeen direct naast staat.

3. Le pain: Sommige Fransen kiezen liever voor un pain. Dat is in principe van hetzelfde witte meel gemaakt en even lang als een baguette, maar wel twee keer zo breed en dik (400 gram). Dus het heeft in verhouding meer zacht brood (mie) en minder korst. Heet in sommige regio’s pain parisien.

4. La ficelle: Een extra smalle baguette, even lang maar de helft van het gewicht (ca. 120 gram). Veel korst dus, weinig zacht brood. Wordt meestal ‘nature’ verkocht, zonder iets op de buitenkant, maar bestaat ook met pavot (maanzaad) of sésame(sesam). Verwarrend: in sommige streken noemen ze een ficelle (wat draadje betekent) ook een flûte (fluit), terwijl een flûte in andere streken voor een gewoon formaat stokbrood wordt gebruikt.

5. Le pain de seigle: Brood van roggemeel (zie hierboven) dat traditioneel geserveerd wordt bij oesters. Dit is meestal het donkerste brood bij de Franse bakker (al haalt het bij verre na niet de zwarte kleur van ons Nederlandse roggebrood) en Fransen noemen het daarom ook wel pain noir. Overigens heb je ook pain au seigle, brood waar wat rogge aan het tarwemeel is toegevoegd, maar in kleinere hoeveelheid dan bij het pain de seigle (minstens 70% rogge).

6.Le pain de campagne: Het klassieke Franse boerenbrood, ook wel pain paysan genoemd. Grote stevige broden met een dikke korst zodat ze langer vers blijven. Op basis van tarwemeel met een beetje rogge of volkorenmeel en vaak ook wat zuurdesem. De kleinere broden gaan per stuk (als boule of pavé), terwijl de grotere op maat worden afgesneden – à la coupe heet dat. Je betaalt een pain de campagne dus vaak au poids, op gewicht.

7.Le pain au levain: Dat laatste geldt ook voor puur zuurdesembrood. Het bestaat in alle Franse regio’s, maar veruit de bekendste variant is die van bakkerij Poilâne in Parijs. Die hebben altijd de vorm van grote ronde met meel bestoven broden (van bijna 2 kg!): les miches. Daarvan koop je de helft of een kwart. Tranché? Vraagt de bakker je dan, gesneden? Zodat je die lange smalle tartines(boterhammen) krijgt.

8.Pain complet of pain intégral: Volkorenbrood van diverse meelsoorten en grof gemalen granen. Tegenwoordig lang niet meer zo moeilijk te vinden, zelfs op het platteland verkopen kleine bakkers ze, je moet er soms alleen vroeg bij zijn. Een ander ‘gezonder’ Frans brood is pain au son, bruin tarwebrood met veel zemelen.

9.Pain aux céréales: Meergranenbrood waaraan een melange van ongemalen granen en zaden is toegevoegd, zoals bij ons. Grappig is dat vooral de donkere varianten (met rogge erin) dan ook vaak ‘Noord-Europese’ namen hebben zoals Le Viking of Le Nordique.

10.Brioche: Dit zijn zoetere broden (soms mooi gevlochten) van wit meel waaraan suiker, eieren en eventueel melk is toegevoegd. Broden die qua smaak lijken op brioche zijn het pain viennois of pain au lait. Die eerste heeft vaak de vorm van een stokbrood, maar doet qua textuur denken aan onze zachte witte bolletjes alleen dan zoeter.

Handige woorden bij de bakker Tranché s’il vous plaît: Gesneden alstublieft Bien cuit: donkere korst (voor een baguette) Pas trop cuit: niet al te donker gebakken Une demi baguette: een halve baguette (kan altijd) Vous avez du pain sans gluten? Heeft u glutenvrij brood? (glutèn, in het Frans nadruk leggen op tweede lettergreep. In Parijs word je bij deze vraag al lang niet meer vreemd aangekeken en op het platteland vaak ook niet meer.

199 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page