top of page
Strand zonsondergang
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

Tramontane

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2022


Omdat de tramontane wind in onze regio veel aanwezig is maken we ook hier een blog over. In zomer is deze wind aangenaam en verfrissend, in winter dan voelt hij koud aan, maar is dan ook de rede waarom we zoveel mooie heldere dagen hebben zonder wolken. De surfers aanbidden deze wind en kunnen hier zo genieten om op hun plank mee te glijden.

Tramontane

De Tramontane is een droge, koude sterke wind die vanuit het noordwesten waait in de Franse regio Occitanie, de Spaanse regio Alt Empordà en op het eiland Minorca.

Hij versnelt, door het Venturi-effect (Wet van Bernoulli), tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief. De tramontana komt meestal op na een periode van minder goed weer, waarna mooi weer volgt. De tramontana-wind haalt minimaal een windsnelheid van 3 beaufort, maar kan soms tot 9 beaufort aantrekken. Windvlagen van 150 km/uur komen regelmatig voor. Aan de kust is hij gewild door ervaren windsurfers. Volgens de inwoners van de Languedoc-Roussillon waait de tramontana-wind steeds in een veelvoud van 3 dagen.

191 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page