• Harry TiLLEY

Betekenis van ZEN

Bijgewerkt: 4 mei 2020


Via Wikipedia is ZEN een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Chán is een van de grotere scholen van het Chinese mahayana-boeddhisme.

‘Ahh, even helemaal zen!’ Oftewel: de pootjes omhoog, kop Yogi-thee erbij, filmpje kijken. Althans, dat is hoe veel mensen ‘zen’ vooral interpreteren. Als je ‘even de zen-modus moet vinden’, snapt iedereen dat je bedoelt dat je rust moet pakken. Maar om ‘heu-le-maal zen’ te worden, mediteren monniken dagenlang achtereen in boeddhistische kloosters.

“Zen zijn is een uitdrukking geworden. Het wordt geassocieerd met je goed voelen, met wellness, met spa-centra. Happinez-boeddhisme is het. Of boeddhisme light, zoals sommige cynici z