top of page
Strand zonsondergang
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

Laatste nieuws omtrent verkeerswet Frankrijk

Bijgewerkt op: 26 okt. 2022


Hier geven we een opsomming van de laatste aanpassingen van de verkeerswet in Frankrijk!

Politie wetgeving Frankrijk

In Frankrijk is de verkeerswet een beetje strenger geworden. Niet alleen het bellen of berichten versturen achter het stuur is verboden, automobilisten mogen vanaf nu helemaal geen telefoon meer in de hand houden. Ook niet langs de kant en met de motor uit.

De regel is ingegaan na een uitspraak van het Franse hooggerechtshof. De Franse krant Le Figaro meldt dat de uitspraak past in de strengere regelgeving in een poging om het stijgende aantal verkeersdoden in het land aan te pakken. De invoering van het puntenrijbewijs strengere snelheidscontroles gingen aan deze maatregel vooraf.

Volgens de rechtbank kan er maar één uitzondering zijn, en dat is het bellen van hulpdiensten na een ongeluk. Fransen die betrapt worden riskeren strafpunten en een boete van  135 euro. Deze boete wordt ook opgelegd aan buitenlanders die worden betrapt. 

Verkeersbord 80 in Frankrijk

Frankrijk verlaagt de snelheidsbeperking buiten de bebouwde kom. Op wegen zonder middenberm geldt vanaf 1 juli 2018 een limiet van 80 km/h. 

Ondanks grote weerstand bij de bevolking (60 procent is tegen) gaat de Franse regering de algemene snelheidsbeperking buiten de bebouwde komt verlagen. Vanaf 1 juli van dit jaar mag je er op secundaire wegen zonder middenberm niet harder dan 80 km/h. De nieuwe limiet geldt voor ongeveer 400.000 kilometer wegen. Eerste minister Édouard Philippe heeft nog niet verduidelijkt of de verlaging met nog eens 10 km/h bij regenweer ook op die wegen van kracht blijft. Hij belooft echter wel dat als de maatregel niet het verhoopte resultaat oplevert, ze in 2020 weer zou kunnen worden afgeschaft.

Lees ook nog even ons vorig bericht Belangrijke algemene verkeersregels in Frankrijk

Via onze blogs willen we onze gasten steeds zo goed mogelijk informeren! 

600 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page