top of page
Strand zonsondergang
  • Foto van schrijverHarry TiLLEY

Vanaf 1 juli 2016 is er in Frankrijk een milieuvignet ingevoerd Crit'Air.

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022


Dit vignet heb je nodig als je door bepaalde regio’s of steden in Frankrijk wil rijden. Waar precies en hoe je aan zo’n vignet geraakt, lees je hier.

Crit'Air Vignetten

Sinds de invoering van de milieuzones in Frankrijk, zijn er heel wat vragen gerezen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de verschillende soorten stickers: er bestaan 6 categorieën milieustickers (van 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is) voor verschillende types van wagens. Bij iedere categorie hoort een andere kleur vignet. De sticker is geldig in heel Frankrijk maar de beperkingen die voor de sticker gelden, kunnen per milieuzone verschillen.

Vignet bestellen

Het vignet kost je €4,21 (verzendingskosten inbegrepen) en blijft geldig zolang je niet van auto of nummerplaat verandert. Je kan het enkel via een Franstalige of Engelstalige website bestellen en betalen met een kredietkaart. We hebben alvast een stappenplan voor jullie uitgewerkt zodat je het meteen kan bestellen. Het duurt immers 10 werkdagen vooraleer het Crit’Air vignet in jouw brievenbus belandt. Maak er dus op tijd werk van.

Soorten milieuzones

Een milieuzone kan bestaan uit een permanente zone waar beperkt verkeer toegestaan is. In het Frans wordt dit een Zone à Circulation Restreinte genoemd, kortweg ZCR. Er zijn echter ook tijdelijke zones, of Zones de protection de l'air, kortweg ZPA. Die treden pas in werking bij smogalarm of Pic de pollution.

De Franse lokale overheden kunnen zelf een permanente of tijdelijke milieuzone instellen en beslissen welke categorie van voertuigen toegelaten zijn. De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Boetes

Als je geen geldige sticker hebt of als je sticker niet op de juiste plaats is aangebracht, dan riskeer je een boete van €68 bij betaling binnen 45 dagen of €45 bij onmiddellijke betaling ter plekke (Amende minorée). Betaal je laattijdig, dan kan de boete zelfs oplopen tot €180 (amende majorée).

Franse steden met milieuzone

Er bestaat op dit ogenblik geen officiële website waarop je informatie van alle milieuzones en maatregelingen in Frankrijk kan terugvinden. Het aantal steden die een milieuzone instellen wordt wel steeds groter. En sommige steden passen de regels omtrent hun ingestelde milieuzone aan. Denk maar aan Parijs. Daarom hebben we hieronder enkele voorbeelden met een Crit’Air zone opgesomd.

Milieuzones Parijs en omgeving

In Parijs is de permanente zone (ZCR) gelegen binnen de ring of de zogenaamde Boulevard Périphérique. Ze blijft dus het hele jaar actief op weekdagen (uitgezonderd feestdagen) tussen 08.00 en 20.00 voor voertuigen tot categorie 4. Voertuigen van categorie 5 zijn niet toegelaten tijdens die periode. Vanaf 2019 wordt het verbod in de binnenstad uitgebreid naar voertuigen met een Crit'Air 4-sticker (Euro 3-diesels van voor 2006). In 2022 verschuift dat naar Crit'Air 3.

Parijs heeft ook een tijdelijke milieuzone (ZPA) in geval van smogalarm. In dat geval wordt de ZPA geactiveerd in de Île-de-France en heb je dus ook een vignet nodig in de de Parijse buitenwijken, Parijse "périphérique" en autosnelwegen. Je volgt raadpleegt dus best de informatie van de Franse overheid, de Préfecture de Paris en de Franse pers om te achterhalen wanneer die zones actief worden.

Conclusie: je kan zonder een Crit’Air vignet via de Boulevard Périphérique van Parijs naar het Zuiden rijden op voorwaarde dat je uit de binnenstad blijft en er geen smogalarm is. In dat geval moet je de A86 nemen.

Milieuvignet op autosnelweg

Een milieuzone kan soms van toepassing zijn op stukken autosnelwegen die door een stad lopen. Straatsburg en Grenoble kunnen bijvoorbeeld tijdens een smogalarm enkel voertuigen met een bepaald Crit’Air vignet toelaten.

In Lyon, Toulouse ,Chambéry Annecy, Rennes en Lille mag je tijdens een smogalarm zonder Crit’Air vignet doorrijden via de snelweg en belangrijke assen. In Lyon mag je bijvoorbeeld wel de A6 en A7 (en de Fourvièretunnel) en de A46 (ring rond Lyon) nemen zonder vignet. In Lille zijn dat de A1, A22, A25, N227 en de D652. En in Toulouse mag je tijdens een “pic de pollution” zonder vignet rijden op de A61, de A62 en de l'A620.

Ben je niet zeker van je vakantietraject of wil je zeker zijn dat je geen boete oploopt wanneer je alsnog een bepaalde stad wil binnenrijden, dan bestel je best op voorhand een vignet.

Vraag je Vignet minstens 10dagen voor vertrek aan, hier alvast link voor het aanvragen!

Aanvraag milieuvignetten Frankrijk

Goeie reis,

352 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page